icon-star account icon cart icon arrow down arrow left arrow left icon-dropdown icon-decrement icon-increment icon-heart search icon menu icon menu icon icon-scroll-down Email Facebook Flickr Google Plus Instagram Kickstarter LinkedIn Mail Medium Pinterest Print Rdio Reddit RSS Spotify StumbleUpon Tumblr Twitter Vimeo Vine YouTube icon-mastercard icon-visa icon-american-express icon-discover icon-paypal icon-apple

Båt & Fyrtårta

Svårighetsgrad (svår)

Ingredienser - tårtbotten

  • 113.4 g (8 msk) rumsvarmt smör
  • 108 g solrosolja
  • 402 g socker
  • 5 stora ägg (rumsvarma)
  • 352 g siktat mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt (hoppa över om smöret är saltat)
  • 1 msk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljpulver
  • 240 g rumsvarm mjölk

Gör så här - tårtbotten

  • Jag brukar göra 4 ganska tunna (cirka 1.5 cm) bottnar till en tårta 
  • Det är viktigt att ingredienserna är rumsvarma, annars skär det sig
  • Vispa smöret tillsammans med olja och socker tills det blir vitt och fluffigt
  • Vispa i äggen en i taget och tillsätt vaniljen
  • När allt är blandat siktar du ner mjölet, ta lite i taget och varva med mjölken. Häll därmed inte ner allt mjöl först och sen all mjölk. Då skapas klumpar. Observera att du rör ner ingredienserna och inte vispar, då smeten annars mer som en deg
  • Sikta därefter ner bakpulvret
  • Häll upp smeten i en smörade formar med bakplåtspapper som endast täcker botten. Dessa klipper du endast efter formens botten

Ingredienser - vaniljpannacotta

  • 5 dl grädde
  • 3 gelatinblad
  • 100 g vit choklad
  • 2 tsk vaniljpulver ( eller 2 vaniljstänger)

Gör så här - vaniljpannacotta

  • Lägg i gelatinbladen i en skål med kallt vatten
  • Hacka den vita chokladen
  • Värm upp grädden, låt det ej koka
  • Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda i grädden
  • Blanda i chokladen och rör till allt har smält
  • Blanda i vaniljen
  • Täck en form med plast eller spraya med fett, formen ska vara cirka 1.5 cm mindre än den du använder till tårtbotten. Om du använder en silikonform räcker det att spraya den med lite fett så den lossnar lätt
  • När den har kallnat, ställ in försiktigt i kylen i minst 6 h, helst över natten


Ingredienser - vaniljsirap

  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här - vaniljsirap

  • Blanda alla ingredienser och koka upp i cirka 3 min
  • Sockret ska vara upplöst

Ingredienser - jordgubbsmousse

  • 500 g jordgubbar
  • 3 dl strösocker 
  • 1 krm vaniljpulver
  • 5 dl grädde ( 40%)
  • 4 gelatinblad

Gör så här - jordgubbsmousse

  • Koka upp jordgubbarna med sockret och vaniljen tills det tjocknar
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten, när de är mjuka kramar du ur vatten och blandar med jordgubbarna
  • När det har kallnat vispar du upp grädden och blandar med jordgubbarna
  • Täck bunken med plast och låt stå i 2-3 h

Ingredienser - jordgubbssylt

  • 500 g jordgubbar
  • 3 dl syltsocker
  • 1 krm vaniljpulver eller extrakt

Gör så här - jordgubbssylt

  • Blanda alla ingredienser och koka tills det tjocknar
  • Det tjocknar även en del när det kallnar, men det får inte vara rinnigt. Det ska se ut som sylt :)

Ingredienser - smörkräm

  • 1 paket rumsvarmt smör
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 2 tsk vaniljpulver (eller 2 vaniljstänger)

Gör så här - smörkräm

  • Vispa upp allt i cirka 15 min
  • Det ska bli fluffigt och vitt, jag brukar använda köksassistenten för detta

Sätt ihop tårtan

  • Tänk på att det du lägger i först kommer att hamna längst upp
  • Börja med att täcka kakformen du använde för botten med plast. Den ska vara så långa bitar att det går långt ut på katten på båda sidorna. Lägg på alla sidorna så du har runt hela formen
  • Lägg i första botten
  • Pensla botten med sirapen
  • Spritsa en kant med smörkräm runt hela botten
  • Inuti smörkrämskanten lägger du i lite sylt och sen pannacottan. Här kan det vara lite lurigt att få i pannacottan. Om den ej lossnar hel i formen gör detta inget, du kan lägga på bitar av den, men försök få så jämnt som möjligt
  • Ta nästa botten, pensla med sirap
  • Spritsa en smörkrämskant
  • Lägg på sylt och sen mousse och på med nästa botten
  • Pensla med sirap, spritsa en smörkrämskant, lägg på sylt och sen mousse
  • Lägg på den sista botten
  • Ta nu plasten som sticker ut på sidorna och dra lite försiktigt och lägg den uppe på botten. Du ska täcka hela tårtan med plasten
  • In i kylen över natten. Här är det viktigt att tårtan står i formen i minst 12 h
  • Öppna upp plasten så botten syns. Lägg tårtfatet ovanpå botten, håll i kanterna och vänd upp och ner på formen. Du lyfter alltså den upp och ner med fatet samtidigt
  • Nu kan du lyfta bort formen och ta bort resten av plasten
  • Täck tårtan med smörkräm och använd en smörkrämssmoother för att få ett jämnt lager. Den hittar du här
  • Återupprepa smörkrämslagret en gång till, kyl den mellan
  • Innan du täcker tårtan med sugarpaste måste den vara kall
  • Färgerna hittar du här