icon-star account icon cart icon arrow down arrow left arrow left icon-dropdown icon-decrement icon-increment icon-heart search icon menu icon menu icon icon-scroll-down Email Facebook Flickr Google Plus Instagram Kickstarter LinkedIn Mail Medium Pinterest Print Rdio Reddit RSS Spotify StumbleUpon Tumblr Twitter Vimeo Vine YouTube icon-mastercard icon-visa icon-american-express icon-discover icon-paypal icon-apple

Citron & Jordgubbsmacarons

Svårighetsgrad (medel)

Ingredienser - macarons

  • 300 g mandelmjöl
  • 300 g florsocker
  • 110 g äggvita
  • 300 g strösocker
  • 75 g vatten
  • 110 g äggvita

Ingredienser - chokladganache/fluff

  • 170 g vit choklad
  • 1/2 dl grädde (helst 40%)
  • Lite rivet citronskal
  • Färg

Gör så här - macarons

  • Mixa mandelmjöl och florsocker, detta för att få ett så fint mjöl som möjligt, utan bitar
  • Sila därefter och blanda med 110 g äggvita, ställ åt sidan
  • I en kastrull blandar du strösocker och vatten
  • Koka upp sockerlagen till 115 grader, pensla med lite vatten på sidorna för att undvika kristallisering
  • Samtidigt som detta kokar börjar du vispa äggvitan
  • När sockerlagen når 118 grader tar du bort den från spisen
  • Nu gäller det att hälla en tunn stråle med sockerlag samtidigt som du vispar. Lättast är självklart att använda en köksassistent :)
  • Tillsätt gärna lite färg och smakextrakt (inte karamellfärg utan använd en paste, detta finner du här)
  • Vispa i cirka 8 min, marängen ska ha kallnat
  • Blanda i lite i taget av marängen i den andra bunken med mandelmjölet. Rör försiktigt ner det.
  • Vänd runt blandningen till du får en konsistens som ibland kallas för "the ribbon stage" Den ska med andra ord gå att ringla men absolut inte rinna. 

Gör så här - chokladganace/fluff

  • Värm upp grädden, det får inte koka
  • Häll över hackad vit choklad och citronskal, samt färg
  • Rör om och låt kallna
  • Jag föredrar att vispa upp ganachen när jag ska använda den till macarons, den blir fluffigare och fastare, vilket passar bra i det här fallet
  • Skulle den bli för hård kan du alltid tillsätta extra grädde (kall grädde)