icon-star account icon cart icon arrow down arrow left arrow left icon-dropdown icon-decrement icon-increment icon-heart search icon menu icon menu icon icon-scroll-down Email Facebook Flickr Google Plus Instagram Kickstarter LinkedIn Mail Medium Pinterest Print Rdio Reddit RSS Spotify StumbleUpon Tumblr Twitter Vimeo Vine YouTube icon-mastercard icon-visa icon-american-express icon-discover icon-paypal icon-apple

Unicorn i luftballong-tårta

Detta är två tårtor i unicorn-tema som gjordes inför en namngivningsfest. Jag tycks aldrig bli trött på detta tema, hur kan man någonsin tröttna på pastellfärger och guld? :) Tårtorna innehåller dessutom olika smaskiga smaker. Den ena består av kaffe och choklad samt nötter, vilket är lite mer för de vuxna ;) Den andra innehåller istället en vit chokladmousse med krossad polkagris och hallonmousse. 

Svårighetsgrad (svår)

Ingredienser - tårtbotten

  • 8 msk (113 g) rumsvarmt smör
  • 1/2 cup (100 g) solrosolja
  • 2 cups (400 g) socker
  • 5 stora ägg (rumsvarma)
  • 2 3/4 cup (336 g) siktat mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt (hoppa över om smöret är saltat)
  • 1 msk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljpulver
  • 1 cup (245 g) rumsvarm mjölk

Gör så här - tårtbotten

  • För en tårta gör man 4 bottnar
  • Börja med att sätta ugnen på 175 grader
  • Jag brukar göra 4 ganska tunna (cirka 1.5 cm) bottnar till en tårta
  • Det är viktigt att ingredienserna är rumsvarma, annars skär det sig
  • Vispa smöret tillsammans med olja och socker tills det blir vitt och fluffigt
  • Vispa i äggen en i taget och tillsätt vaniljen
  • När allt är blandat siktar du ner mjölet, ta lite i taget och varva med mjölken. Häll därmed inte ner allt mjöl först och sen all mjölk. Då skapas klumpar. Observera att du rör ner ingredienserna och inte vispar, då smeten annars blir mer som en deg
  • Sikta därefter ner bakpulvret
  • Häll upp smeten i en smörade formar med bakplåtspapper som endast täcker botten. Dessa klipper du endast efter formens botten
  • Ställ in i ugnen i cirka 10-15 min. Känn med en sticka efter 10 min, de brukar vara klara när de precis har fått lite färg

Tårta nr 1.

Ingredienser - polkagrismousse

  • 3 dl vispgrädde (40%)
  • 200 g vit choklad
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl krossad polkagris
  • 1 tsk mintextrakt (behövs inte om man inte vill, men ger mer mintsmak)

Gör så här - polkagrismousse

  • Lägg ner gelatinbladen i en skål med kallt vatten
  • Hacka chokladen och blanda med grädden i en kastrull. Rör om under låg värme tills chokladen har smält. Det får absolut inte koka, då kommer den att skära sig när du ska vispa upp den dagen efter. Så låg temperatur som möjligt.
  • Krama ur gelatinbladen och lägg ner i grädden och rör om tills den har smält.
  • Häll upp den i en skål.
  • Polkagrisen och minten tillsätter vi dagen efter när det är dags att vispa upp moussen. Så ställ åt sidan så länge :)
  • 7 h senare eller dagen efter så vispar du upp chokladblandningen tills den blir fluffig!

Ingredisenser - hallonmousse

  • 500 g hallon
  • 3 dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 5 dl grädde ( 40%)
  • 4 gelatinblad

Gör så här - hallonmousse

  • Koka upp hallonen med sockret och vaniljen tills det tjocknar
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten, när de är mjuka kramar du ur vatten och blandar med jordgubbarna
  • När det har kallnat vispar du upp grädden och blandar med jordgubbarna
  • Täck bunken med plast och låt stå i minst 2-3 h.

Ingredienser - sirap till pensling av bottnar

  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstänger

Gör så här -sirap

  • Blanda allt i en kastrull och koka tills det har börjat tjockna lite. Det får inte vara som vatten och inte heller för tjockt. Det ska vara lite tunnare än vanlig sirap man köper på flaska :)

Tårta nr 2.

Ingredienser - kaffemousse

  • 2 äggulor
  • 100 g socker
  • 12 g maizena
  • 160 ml mjölk
  • 240 ml grädde
  • 2 msk espresso
  • 1 msk snabbkaffe
  • 5 g gelatinpulver
  • 30 ml kallt vatten

Gör så här - kaffemousse

  • Vispa äggulor med socker och maizena i en skål
  • Värm upp grädden med snabbkaffet, den ska inte koka
  • Vispa sedan i lite i taget av grädden i skålen
  • Häll i allt i kastrullen och vispa tills den blir tjock. Det är viktigt att hela tiden vispa för att det inte ska bli äggröra
  • När den är tjock tillsätter du espresson
  • Ställ kastrullen åt sidan
  • Värm upp gelatinet med vattnet tills det har smält
  • Häll sedan i det i kastrullen och rör om
  • Häll upp allt i en skål
  • Vispa upp grädden
  • Vispa ner lite i taget i skålen
  • Ställ i kylskåpet tills det är dags att använda

Ingredienser - chokladmousse

  • 3 dl grädde ( 40% fett)
  • 200 g marabou
  • 2 gelatinblad

Gör så här - chokladmousse

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten
  • Finhacka chokladen och lägg tillsammans med grädden i en kastrull
  • Smält på låg värme, det får absolut inte koka. Rör om hela tiden
  • När hälften har smält kramar du ur vattnet från gelatinbladen och lägger i kastrullen. Rör om tills allt är helt smält
  • Sila och häll upp i en skål. Genom att sila får man bort eventuella klumpar från chokladen och gelatinet
  • Låt kallna och ställ sedan in den i kylskåpet i minst 7 h, helst över natten
  • Om du ska göra dubbla satser så gör två omgångar, det blir aldrig bra när man gör för mycket samtidigt. Tänk på att inte hälla upp det i samma skål när du gör en andra omgång. Det finns alltid en risk för att den skär sig när den ska vispas upp när man förändrar temperaturen på den flera gånger
  • 7 h senare eller dagen efter så vispar du upp chokladblandningen tills den blir fluffig!
  • Blanda gärna i lite hackade rostade hasselnötter i den uppvispade moussen

Ingredienser - smörkräm

  • 1 paket smör
  • 1 burk kondenserad sötad mjölk
  • 2 tsk vaniljpulver, eller extrakt, vaniljstång eller paste :) det du har helt enkelt, måtten är ej så överdrivet viktiga med vanilj

Gör så här - smörkräm

  • Smöret måste vara rumsvarmt, även den kondenserade mjölken.
  • Häll ner allt i en skål och vispa tills det blir vitt och fluffigt. Vispa i cirka 20 min. Om du har för bråttom så kommer den att bli gul och smörig sedan, vilket inte är så gott ;) plus att den är lättare att stryka på om den är mjuk och fluffig.

Sätt ihop tårtan

  • Här har jag bara beskrivit vad man ska tänka på när man bygger upp tårtan, om du vill ha hallonmoussen två gånger och polkan en gång, eller polkan två och hallon en bestämmer du helt själv :) Det blir tre lager med mousse i en sån här tårta. Sammanlagt har du alltså fyra bottnar.
  • Tänk på att det du lägger i först kommer att hamna längst upp
  • Börja med att täcka kakformen du använde för botten med plast. Den ska vara så långa bitar att det går långt ut på katten på båda sidorna. Lägg på alla sidorna så du har runt hela formen
  • Lägg i första botten
  • Pensla botten med sirapen
  • Spritsa en kant med smörkräm runt hela botten
  • Inuti smörkrämskanten lägger du i en av fyllningarna
  • Ta nästa botten, pensla med sirap
  • Spritsa en smörkrämskant
  • Lägg på nästa fyllning
  • Ta nästa botten, pensla med sirap
  • Spritsa en kant med smörkräm runt hela botten
  • Lägg på den sista fyllningen
  • Lägg på den sista botten
  • Ta nu plasten som sticker ut på sidorna och dra lite försiktigt och lägg den uppe på botten. Du ska täcka hela tårtan med plasten
  • In i kylen över natten. Här är det viktigt att tårtan står i formen i minst 12 h
  • Öppna upp plasten så botten syns. Lägg tårtfatet ovanpå botten, håll i kanterna och vänd upp och ner på formen. Du lyfter alltså den upp och ner med fatet samtidigt
  • Nu kan du lyfta bort formen och ta bort resten av plasten
  • Täck tårtan med smörkräm och använd en smörkrämssmoother för att få ett jämnt lager. Den hittar du här
  • Återupprepa smörkrämslagret en gång till, kyl den mellan
  • Innan du täcker tårtan med sugarpaste måste den vara kall
  • Färgerna hittar du här
  • En smoother för sugarpasten hittar du här