icon-star account icon cart icon arrow down arrow left arrow left icon-dropdown icon-decrement icon-increment icon-heart search icon menu icon menu icon icon-scroll-down Email Facebook Flickr Google Plus Instagram Kickstarter LinkedIn Mail Medium Pinterest Print Rdio Reddit RSS Spotify StumbleUpon Tumblr Twitter Vimeo Vine YouTube icon-mastercard icon-visa icon-american-express icon-discover icon-paypal icon-apple

Mirror glaze moussebakelse

Svårighetsgrad (medel), cirka 2 dagars jobb

Ingredienser

Browniebotten

  • 120 g osaltat smör
  • 3 stora ägg
  • 170 g mörk choklad
  • 3 msk kakao
  • 1 cup (2.3 dl) socker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 cup (2.3 dl) mjöl
  • 1/4 tsk bakpulver

Gör så här

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • I en kastrull smälter du smör, choklad, socker och vaniljextrakt tillsammans. Låt kallna ett par minuter.
  • Tillsätt sedan ett ägg i taget i chokladsmeten och rör om.
  • Blanda därefter kakao, mjöl och bakpulver. Rör om, vispa inte!
  • Häll upp smeten i en form som är cirka 32 x 23 x 2.5 cm.
  • Baka i cirka 15 minuter beroende på ugn. Tänk på att varmluft blir mycket varmare, ta en sticka och känn efter cirka 10 minuter.

Ingredienser

Chokladmousse

  • 3 dl grädde ( 40% fett)
  • 200 g marabou
  • 2 gelatinblad

Gör så här

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  • Finhacka chokladen och lägg tillsammans med grädden i en kastrull.
  • Smält på låg värme, det får absolut inte koka. Rör om hela tiden.
  • När hälften har smält kramar du ur vattnet från gelatinbladen och lägger i kastrullen. Rör om tills allt är helt smält.
  • Sila och häll upp i en skål. Genom att sila får man bort eventuella klumpar från chokladen och gelatinet.
  • Låt kallna och ställ sedan in den i kylskåpet i minst 7 h, helst över natten.
  • Om du ska göra dubbla satser så gör två omgångar, det blir aldrig bra när man gör för mycket samtidigt. Tänk på att inte hälla upp det i samma skål när du gör en andra omgång. Det finns alltid en risk för att den skär sig när den ska vispas upp när man förändrar temperaturen på den flera gånger.
  • 7 h senare eller dagen efter så vispar du upp chokladblandningen tills den blir fluffig!

Dag 2 eller minst 7 h senare

Gör så här

  • Börja med att trycka ut brownie med en stålring som är ungefär lika stor som hålen i silikonformen
  • Med hjälp av en stor sked “smetar” du ut lite av chokladmoussen i formen, den ska inte fyllas till toppen eftersom man ska få plats med browniebotten och lite mer mousse ovanpå.
  • Lägg sedan i brownien och fyll med mer mousse på toppen.
  • Skrapa bort överflödet från kanterna.
  • Lägg in hela formen i frysen och låt stå i minst 7 timmar.


7 h senare

Ingredienser

Mirror glaze

  • 60 ml kallt vatten
  • 2 msk gelatinpulver
  • 50 ml vatten
  • 100 g glykossirap
  • 100 g socker
  • 100 g vit choklad
  • 70 g kondenserad mjölk
  • Röd färg (gelfärg)
  • valfritt: 2 droppar extrakt av valfri smak, jag tog hallon.

Gör så här

  • Börja med att hälla upp gelatinpulvret i en skål med 60 ml vatten, du behöver inte ens röra om.
  • I en annan skål blandar du den kondenserade mjölken och hackad choklad. Låt stå cirka 5 minuter.
  • Häll sedan över gelatinblandningen i skålen med den kondenserade mjölken och chokladen.
  • Ta sedan en kastrull där du blandar i 50 ml vatten med glykossirapen och sockret, rör om tills allt är blandat. När sockret har löst upp ska blandningen koka i cirka en minut. Den ska bli 103 grader varm.
  • Häll sockerblandningen över skålen med chokladen, mjölken och gelatinet.
  • Låt allt stå i cirka 5 min utan att röra om.
  • Mixa sedan med en stavmixer tills allt är helt blandat.
  • Tillsätt röd färg och mixa.
  • Sila blandningen för att få bort alla luftbubblor.
  • Glazen ska gå ner till cirka 32-35 grader när det är dags att hälla över den på moussebakelsen.
  • Ta silikonformen från frysen, ta ut en bakelse i taget och stoppa tillbaka resten i frysen igen.
  • Ta ett mindre glas eller något annat som är mindre än själva bakelsen, ställ bakelsen på den och häll över glazen.
  • Skrapa försiktigt bort överflödet från kanterna och flytta sedan över bakelsen till en tallrik. Se till att ta den tallrik eller fat du ska servera på. Det går inte att flytta över den när glazen har stelnat.
  • Ta sedan nästa bakelse och upprepa samma procedur. Ta inte för långt tid på dig eftersom glazen stelnar ganska snabbt när den blir kallare än 32 grader. Om du gör fler än 6 st bakelser så gör hellre två omgångar med glazen.
  • Låt bakelsen stå i en halvtimme tills den har tinat, den kommer att behålla sin form!

Se gärna klippet från cupcake Savvy´s kitchen för att se hur man gör brownie och mirror glaze. Obs, hon gör inte samma mousse som står i mitt recept.


Dekorera

  • Ta en järnek-utstickare och tryck ut vackra blad. Pensla med lite grönt glitter på.
  • Rulla små röda kulor eller ta strössel i form av röda kulor.