icon-star account icon cart icon arrow down arrow left arrow left icon-dropdown icon-decrement icon-increment icon-heart search icon menu icon menu icon icon-scroll-down Email Facebook Flickr Google Plus Instagram Kickstarter LinkedIn Mail Medium Pinterest Print Rdio Reddit RSS Spotify StumbleUpon Tumblr Twitter Vimeo Vine YouTube icon-mastercard icon-visa icon-american-express icon-discover icon-paypal icon-apple

Nyårsdessert

En lyxig nyårsdessert med många olika delar. Den består av macarons med en ganache på vit choklad, hemmagjord passionsfrukts och after eight-glass och mini vaniljpannacotta. Detta blev ett otroligt långt inlägg med många recept :)

Macarons

Ingredienser - Macarons

  • 300 g mandelmjöl
  • 300 g florsocker
  • 110 g äggvita
  • 300 g strösocker
  • 75 g vatten
  • 110 g äggvita

Ingredienser - Chokladganache/fluff

  • 170 g vit choklad
  • 1/2 dl grädde (helst 40%)
  • Vaniljpulver och/eller någon extrakt

Gör så här - Macarons

  • Mixa mandelmjöl och florsocker, detta för att få ett så fint mjöl som möjligt, utan bitar
  • Sila därefter och blanda med 110 g äggvita, ställ åt sidan
  • I en kastrull blandar du strösocker och vatten
  • Koka upp sockerlagen till 115 grader, pensla med lite vatten på sidorna för att undvika kristallisering
  • Samtidigt som detta kokar börjar du vispa äggvitan
  • När sockerlagen når 118 grader tar du bort den från spisen
  • Nu gäller det att hälla en tunn stråle med sockerlag samtidigt som du vispar. Lättast är självklart att använda en köksassistent :)
  • Tillsätt gärna lite smakextrakt
  • Vispa i cirka 8 min, marängen ska ha kallnat
  • Blanda i lite i taget av marängen i den andra bunken med mandelmjölet. Rör försiktigt ner det.
  • Vänd runt blandningen till du får en konsistens som ibland kallas för "the ribbon stage" Den ska med andra ord gå att ringla men absolut inte rinna.

Gör så här - Chokladganace/fluff

  • Värm upp grädden, det får inte koka
  • Häll över hackad vit choklad och smakextrakt/vaniljpulver, samt färg (valfritt)
  • Rör om och låt kallna
  • Jag föredrar att vispa upp ganachen när jag ska använda den till macarons, den blir fluffigare och fastare, vilket passar bra i det här fallet
  • Skulle den bli för hård kan du alltid tillsätta extra grädde (kall grädde)

Pannacotta

Ingredienser 

  • 2.5 gelatinblad
  • 5 dl grädde
  • vispgrädde 40%½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 100 g vit choklad

Gör så här

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten
  • I en kastrull blandar du grädde, socker och vanilpulver
  • Värm upp tills chokladen har smält
  • Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg ner i gräddblandningen
  • Rör om tills allt har smält
  • Häll upp i en liten silikonform
  • Stoppa i frysen i ett par timmar
  • När du sedan ska servera tar du ur dem från formen medan de är frysta, lägg upp på en tallrik och låt dem tina där


Passionsfruktsglass

Ingredienser - Passionsfruktspuré

  • 6 st passionsfrukter, sila bort kärnorna. Du kan också använda fryst puré som du kokar upp
  • 2 msk vit choklad
  • Passionsfruktsextrakt (valfritt), men det förstärker smaken

Gör så här - Passionsfruktspuré

  • Häll upp passionsfruktssaften i en kastrull och koka, så fort den tjocknar tar du bort den från spisen och tillsätter den vita chokladen och rör om
  • Låt kallna


Ingredienser - Glass

  • Grädde 1 cup (40%), 2.3 dl, det går utmärkt med 2.5 dl
  • 1/2 cup röd mjölk, 1.1 dl, det går utmärkt med 1 dl.
  • Socker 3/4 cups (450 g)
  • Äggulor, 6 st
  • 1/2 dl passionsfruktspuré 

Gör så här

  • I en skål handvispar du äggulorna och sockret fluffigt. Ställ åt sidan.
  • Förbered ett vattenbad, helst med isbitar. Här ska du ställa kastrullen sen när allt är färdigt
  • Värm upp mjölken och grädden, det får inte koka
  • Vispa i gräddblandningen i skålen med äggulorna och sockret
  • Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen
  • Vispa i cirka 7 min
  • Ta bort kastrullen från värmen och ställ över vattenbadet, rör om tills den kallnar
  • Häll upp i en bunke, täck med plast och låt stå i minst 8 h. Rör om då och då
  • Häll därefter i blandningen i en glassmaskin tills den tjocknar
  • När glassen börjar närma sig klar rör du snabbt ner purén. Jag föredrar när den är mer slarvigt blandad så man får goda strimmor av passionsfrukt
  • Ställ in i frysen i ett par timmar

After eight-glass

Ingredienser 

Ingredienser - Glass

  • Grädde 1 cup (40%), 2.3 dl, det går utmärkt med 2.5 dl
  • 1/2 cup röd mjölk, 1.1 dl, det går utmärkt med 1 dl.
  • Socker 3/4 cups (450 g)
  • Äggulor, 6 st
  • 7 st after eight, det är ej så noga, ta så många du själv önskar
  • 2 tsk mintextrakt

Gör så här

  • I en skål handvispar du äggulorna och sockret fluffigt. Ställ åt sidan.
  • Förbered ett vattenbad, helst med isbitar. Här ska du ställa kastrullen sen när allt är färdigt
  • Värm upp mjölken och grädden, det får inte koka
  • Vispa i gräddblandningen i skålen med äggulorna och sockret
  • Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen
  • Tillsätt extrakten
  • Vispa i cirka 7 min
  • Ta bort kastrullen från värmen och ställ över vattenbadet, rör om tills den kallnar
  • Häll upp i en bunke, täck med plast och låt stå i minst 8 h. Rör om då och då
  • Häll därefter i blandningen i en glassmaskin tills den tjocknar
  • När glassen börjar närma sig klar slänger du ner bitar av after eighten
  • Ställ in i frysen i ett par timmar